+90 212 258 99 80
info@dentadres.com+90 212 258 99 80
info@dentadres.comBarbaros Bulvarı Divan Apt.
No: 81/2 Beşiktaş - İstanbulDişeti hastalıkları dişi doğal dişe çevreleyen dokuların enfeksyonudur. Periodental hastalıklar bir veya birçok dişi etkikleyebilen hemen hemen tüm yaş gruplarında görüşebilen yaygın kronik bir hastalıkltır. Kronik olgulara ağrı olmadığında çoğukez hekime geç müracaat edilir.Dişin çevresindeki destek dokular, dişeti diş kökü ve çene kemiği ve diş kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir. Enfeksyonun sadece dişetini etkilediği durumlar gingivitis olarak adlandırlır. Kırmızı şiş, parlak yumuşak kıvamlı ve kolay kanayan dişetidir.
Diş ve dişetinin sağlıklı bir durumda kalmasını sağlamak için günlük ağız bakımı işlemleri (diş fırçılama, diş ipi kullanma) ile bakteriyal diş plağının uzaklaştırılması gerekir. Düzenli oalrak bu işlermler bile diş taşı oluşumunu önleyemeyebilir. Diş fırçası diş ipi ve diğer temizlik araçlarıyla ulaşılamayan bölgelerde oluşan diştaşlarının diş hekimi tarafından uzaklaştırılması diş ve dişeti sağlığı açısından önemlidir.
Estetik bir gülümseme olıuşturmanın ilk adımı diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Dişetinin rengi, yapısı dişle olan seviyesii estetiği oluştrumak adına önem taşır. Güzel dişlerin olması yapılan prozetlerin mükemmel olması estetik bir gülüş için yeterli olmaz. Güldüğünüzde gözüken diş eti miktarı dişlerin görünümü etkiler. Dişetleri çekilmişse dişler daha uzun görünürü. Bu olumsuz durumu giderkmek dişeti estetiği uygulamaları ile mümkün olmaktadır.
Dişeti estetiği yöntemi olarak kullanılan gingivektomi dişetinin fazla göründüğü hastalarda fazla görülen dişeti kısmının kesilerek alınması işlemidir..
Dişetini şekillendirme işlemidir. Dişetinin fazla görünmesi (Gummy Smile) gülümseme esnasında dişetlerinin falza göründüğü durum gummy simle olarak tanımlanır. Bu durumlarda fazla olan dişeti gingivektomi ve gingivoplasti işlemleriyle düzeltilir. Diş boyları uzatılır ve dişetleri seviyelenmiş olur. Ayrıca ikinci bir seçenekte burun deliği altında botox uygulanması yapılarak üst dudağın biraz aşağı düşmesi sağlanarak dişetlerinin fazla görünmesi sağlanabilir.
Ağız tavanı olan damak dokusunun belli bir kısmının zarf şeklinde açılarak dokunun alınması. Alınan doku alıcı bölgeye özel dikişlerle sabitlenir verici bölgede dikişlere örtülür. Bazen üzerinde periodental patlar kalabilir
Dişeti oluşturmak yada var olan cerrahi bir işlemdir. Dişeti çekilmesi olan diş bölgelerinde damaktan alınan dişeti dokusu (grefti) ile dişeti kazmak olarak ifade edilir. Dişin açığıa çıkılmış kök yüzeyini koparmak için bir seçenek olsada esas amacı yapışık dişeti oluşturmaktır.